Home » Uncategorized » Zaterdag 16 mei, 62e isolatiedag: Ontgoocheld

Zaterdag 16 mei, 62e isolatiedag: Ontgoocheld

Vandaag was het nog wat warmer dan gister. Maar nog steeds fris met maar 12 graden rond 12 uur. De zon kwam af en toe flink door dat en dat deed veel goed, maar dat was ook maar steeds kort: voor wandelen was dat echter prima.

Vandaag heb ik lekker gewandeld met mijn yogavriendin uit de wijk in Amelisweerd. Een kort rondje duurde al met al 2 uur, ook omdat ik wat foto’s wilde van mezelf met verrekijker. Ik had het idee om de verrekijker zo voor mijn gezicht te houden, dat ik mijn handen kon weg retoucheren en dat je dan alleen de kijker op de plek van mijn ogen zou zien. En het is echter een hele klus en door de schaduw eigenlijk onmogelijk. Alleen door fototrucage is het eigenlijk te doen. Daarvoor moet ik wel twee identieke foto’s hebben, of misschien kan het nog anders, ik ga het onderzoeken. Ik zag nog een nieuwe vogel die ik niet kon identificeren met mijn vogelapps, ik tast nog in het duister.

Ik merk trouwens ook dat ik steeds meer wandelaarsbenen begin te krijgen. Niet dat in van die geweldige kuiten aan het ontwikkelen ben, maar ik loop steeds makkelijker langere tijd en afstanden. Zelfs tussen door naar takken en bladeren staren voor vogels heeft daar geen invloed op. Het moet nog wel egale ondergrond zijn, als het schuin afloopt krijg ik last van mijn knieƫn.

Ik merk dat mijn behoefte om dicht bij de natuur te zijn ook langzaam maar zeker doordringt in mijn woonkamer. Begon ik ooit met direct 7 planten te kopen toen ik hier kwam wonen, op dit moment staan er 23 planten in mijn kamer, waaronder 9 orchideeƫn. Maar ook mijn werkkamer op mijn werkkamer wil ik wat meer groen plaatsen, die is nu zo clean dat het bijna eng is, alsof ik ga verhuizen. Dat is mijn volgende missie. Misschien dat al dat groen toch rustgevend is mijn huis.

Vandaag werd ik echter ontgoocheld. Mijn yogavriendin vertelde me dat ze met veel moeite biologisch behandelde planten aan het zoeken was. Ik vroeg wat ze bedoelde. Nu blijkt dat alle tuincentra, die vaak planten, met en zonder bloemen, inkopen via veilingen, niet goed weten of die planten wel of niet met pesticiden zijn bespoten of biologisch zijn. Dus ik kan nu planten gekocht hebben, in de hoop dat ik daarmee bijen aantrek en de bijenstand positief beĆÆnvloed, maar eigenlijk met die planten de bijen dood. Want een aantal van die pesticiden doodt de bij nadat deze ervan gegeten heeft.

Dus ik belde Eurofleur in Leusden, waar ik twee van mijn Sundaville planten vandaan heb en vroeg of ze me konden vertellen of deze met pesticiden behandeld waren. Dat konden ze niet met zekerheid zeggen, gezien eerdere reden. Ik werd wat pissig, en vraag wat ik nu moet doen, moet ik mijn planten buiten laten staan met de kans dat bijen ervan eten en dus daarna dood gaan! De dame die ik sprak van de buitenplanten bleef maar herhalen dat ze dit niet kon garanderen. Maar dat niet alle gif dodelijk is voor de bijen, en dat het er ook weer afspoelt door de regen, maar ook of het afhankelijk is van of er systeem pesticiden zijn gebruikt. Dit wil zeggen dat de pesticiden in de grond worden gespoten en dus ook echt door de plant worden opgenomen. In dat geval is zeker ook de bloem giftig. Ik vroeg wat zij in mijn plaats zou doen. Zij zegt dat ze gewoon de planten in de winkel koopt. En dus erop vertrouwt dat het goed is (en dus voor lief neemt dat dit niet zo is). En dat ze lang met me hierover kon praten maar dat zij er niet meer duidelijkheid over kon geven. Maar ik kon wel via de klantenservice eventueel de eigenaar benaderen.

Ik werd dus doorgeschakeld met de klantenservice. Die was duidelijk al voorgelicht over mijn probleem en zei keihard dat er nu eenmaal geen garantie is, dus blijkbaar ook niet voor de planten waarvan men zegt dat die wel biologisch zijn gekweekt, omdat dit allemaal bij elkaar komt op de veiling en niet te achterhalen is van wie dit komt. En dat dit nu eenmaal zo in Nederland gedaan wordt, daar is blijkbaar voor gekozen. En de keuze aan echt biologische planten is zeer schaars zei hij ook nog. Ik was helemaal ontgoocheld. Ze konden dus niet zeggen of de Sundavilles die ik gekocht heb eigenlijk bijen doden!

Dus ik belde de Intratuin, waar ik een paar rododendrons had gekocht, met dezelfde vraag. Ik kreeg een meer professionele meneer aan de telefoon die me vertelde dat hij mijn dilemma begreep, en dat hij ook niet 100% zeker wist of wat hij in zijn tuin had staan niet met pesticiden bespoten zou zijn. Maar zeker was wel dat dit niet met systeem pesticiden gedaan is, want dat is verboden in Nederland. Ik bedenk me nu dat we ook planten uit het buitenland krijgen, daar heeft hij het niet over gehad. Maar mijn rododendrons zijn sterke planten, de kans dat die bespoten waren zou heel klein zijn. Ook zei hij dat als er pesticiden gespoten is, dat dit na 2 a 3 weken door de regen afgespoeld is. En sowieso het volgende jaar niet nog een keer op de plant zit (maar dit jaar dus misschien nog wel…). En ik opperde nog dat als de bloem nog in de knop zat, de pesticide misschien dan niet in de bloem zelf zou hoeven zitten. Dat bevestigde hij.

Maar toen ik vertelde over mijn Sundavilles zei hij dat de kans groter is dat die behandeld zijn omdat deze in de kas gekweekt zijn. Hij stelde me ook gerust wat de Sundavilles betreft: de bijen komen daar niet op af, want de kelk is te diep en je hebt daar een lange tong voor nodig…. Is eigenlijk ook wel weer een ontgoocheling, want ik heb nu 6 Sundavilles staan, die dus niets voor de bijen betekenen. Prachtige planten wel, maar dus niet voor de bijen. De Intratuin man vertelde me wel dat ze een speciale tafel hebben staan met bijvriendelijke planten. Dit zijn planten die een bloem hebben die vrij plat is, zodat de bijen er wel makkelijk van kunnen eten.

Voor nu heb ik wel rust, want ik ga mijn Sundavilles dus maar niet weghalen. Maar ik vind het nog wel erg schokkend, met alle bijensterfte die nu gaande is, dat we planten in onze tuinen zetten die mogelijk zorgen voor nog meer sterfte, terwijl we denken dat we ze juist helpen! En ik ga toch maar kijken op die tafel wat daar dan zoal staat.

Ik ben wel blij dat ik meteen ben gaan bellen om te horen hoe het zit. Vooral ook dat ik na Eurofleur nog de Intratuin heb gebeld, die dus duidelijk beter wisten waar ze het over hebben. Althans de personen die ik gesproken heb.

En hopelijk geven mijn andere planten, die allemaal vorig jaar geplant zijn, dit jaar wel bijvriendelijke bloemen. Want ik heb nog nauwelijks bijen in mijn tuin gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s