Home » Uncategorized » Dinsdag 24 maart, 9e isolatiedag: tijd is relatief

Dinsdag 24 maart, 9e isolatiedag: tijd is relatief

Gister zijn verscherpte maatregelen uitgesproken, onder andere dat we tot juni niet meer met meerdere mensen bij elkaar mogen komen. De situatie duurt voort, het thuiswerken en op afstand vergaderen zal nog langer nodig zijn.

Ik wou weer een blog schrijven over dat we niets leren van geschiedenis, van de epidemieën die geweest zijn, het onbegrijpelijke hoe we onze eigen ondergang al jaren aan het veroorzaken zijn… Maar eigenlijk merk ik dat ik alleen maar vermoeider en vermoeider word van al dat gepraat erover en het gedenk. Ja, het is ernstig, ja ik moet voorzichtig zijn, ja, ja, ja.

Maar ik merk ook dat nadenken over 4 maanden of langer in deze situatie zitten weer buiten mijn gezichtsveld is. Zoals dat toen was. Ik denk weer aan de tijd van het jaar voor mijn transplantatie, 1990, toen ik zo ziek was dat elke dag er één was en dat nadenken over waar ik over een maand, half jaar of jaar zou zijn voor mij ondenkbaar was. En zo ook nu de informatie dat de kans groot is dat ik het virus kan krijgen, zeker als man. En omdat ik kwetsbaarder ben. Ik kan het me allemaal niet voorstellen. Ik begin weer te leven in het moment. Vandaag was een werkdag in mijn werkkamer thuis, een fietstochtje naar de apotheek en de winkel, een uurtje wandelen in het groene gebied achter mijn huis, een telefoontje met een vriendin. En morgen is een vrije dag, waarop ik wil rusten, want ik merk dat ik moe ben. En dan komt… wat er ook komt.

Ik vraag me ook af hoe lang we het gaan volhouden om leuke grappige filmpjes over thuis werken, thuis blijven te blijven sturen. En ook al het nieuws rondom ‘het virus’, de angst die ermee continue gevoed wordt. Wat je voedt dat groeit zeggen ze. Voed je hoop of voed je wanhoop en angst. Ik wil er eigenlijk niet mee bezig zijn.

Daarom respect voor de mensen die hier wel mee moeten bezig blijven, politici, iedereen in de zorg, andere hulpverleners, gezinnen die moeten dealen met de situatie, mensen die niet hun zorgen zomaar op zij kunnen zetten. Ik wil dit alles opzij zetten waar dat kan. Ik kan me druk maken over alles dat me kan overkomen, dat heb ik wellicht ooit toen ook gedaan. Maar ik realiseer me, net als toen, dat zolang ik adem ik leef. En dat is uiteindelijk alles dat bepalend is voor mij, in welke situatie ik ook ga komen. Als er één ding is dat ik geleerd heb, is dat ik niets in de hand heb. En zolang ik dat weet ben ik ontzettend hard mijn best aan het doen alles te controleren. Want het zal toch niet aan mij liggen…

En het stomme is dat de momenten dat ik het los liet, dat ik me overgaf aan wat er was, dat ik de controle losliet, de mooiste dingen gebeurden. Vrouwen werden verliefd op me, het hele land ging geld voor mij en mijn zus verzamelen, en uiteindelijk kwam de uitkomst, de redding, iemand die bij het verlaten van zijn leven iets ongelooflijk waardevols aan mij gaf dat mij deed voortleven.

Dus nu, nu hoop ik dat ik los kan laten als toen, me overgeven aan wat komt, en daarbij de mooiste momenten van mijn leven mag beleven. Want waar leef ik anders voor!

 

4 thoughts on “Dinsdag 24 maart, 9e isolatiedag: tijd is relatief

 1. 24 maart mijn verjaardag. Nog nooit zo’n vreemde verjaardag meegemaakt. Ik zou ook los willen laten van alle social media en nieuwsberichten. Loslaten!

 2. Lieve Robert,
  wij leven met je mee. Met onze zoon Laurens gaat het tot nu toe goed maar hij onderschat de risico’s volgens mij voor een CF-er. Werkt in ict gelukkig van huis uit nu.
  Met jouw verhaal zat ik ook ineens weer in de tijd dat jij en Ellen moesten wachten op de transplantatie. Was heftige tijd. Voor nu wens ik (en Rob) jou heel veel sterkte in deze spannende tijd. Wij duimen voor jouw gezondheid.
  Liefs Anita de Vos
  🍀🍀🍀🍀😘😘

  • Lieve Anita, bedankt voor je reactie. Ook spannende tijden voor jullie! Ja, het afwachten kan zwaar vallen. Is Laurens al dringend toe aan nieuwe longen? Gebruikt hij niet het nieuwe medicijn tegen CF? Veel sterkte ook deze tijd voor jullie! Liefs, Robert
   PS helaas ook geen sauna in deze tijden hè 😏

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s