Home » Uncategorized » Zaterdag 21 maart, 6e isolatiedag: Verjaardag

Zaterdag 21 maart, 6e isolatiedag: Verjaardag

Vanochtend werd ik wakker als een bal die onder water losgelaten wordt en vlucht naar het oppervlak. Heel apart om te merken om zo ineens weer boven water, wakker te worden. En een heerlijk begin van deze zaterdag. De zon scheen al volop, de dag lonkte.

Wederom vroeg ik me af wat ik als eerste zou doen. Ik wil mijn haar tonderen maar het was 10 uur toen ik wakker werd en om 11 uur hadden we een soort ontmoeting met de buren: zingen voor de die dag 91 geworden buurvrouw. Dus dat tonderen besloot ik maar uit te stellen. Ik wist niet zeker of ik mee zou doen, toch mijn isolatie even verlaten, of even genieten van de zon en op gepaste afstand van de gezelligheid van mijn buurgenoten mee maken. En, niet te vergeten, de 91e jarige, die ook in totale isolatie leeft, even een bijzonder moment te laten beleven.

Ik heb zeer betrokken en creatieve buurtgenoten, vrijdag werd het bijzondere moment van de aanstaande verjaardag al in de buurtapp groep gedeeld, en gelijk werd er een taskforce in het leven gebracht om plannen te maken, planning en acties te benoemen. De harde kern kwam weer bij elkaar, kinderen werden aan het werk gezet om tekeningen te maken en bloemen werden besteld. De kosten zouden opgebracht worden door ieder die mee wil doen, de rest van het geld zou in een Corona-afterparty gestopt worden. Wie wil daar nu niet aan meedoen.

En zowaar, ik was om 10.50 uur om, ik besloot naar buiten te gaan. Het was niet moeilijk timen, rond die tijd begon de buurt zich te verzamelen, ik kan dat goed zien vanuit mijn woonkamer. Dus ook ik op pad, de camera alvast aangezet, dit is een event dat mijn dag weer doet opbloeien. Enigszins onwennig en verspreid verzamelden we ons, ieder op gepaste afstand van zowel elkaar als de voordeur van de 91 jarige. Ik zag de tekeningen, die omgekeerd tegen het raam waren geplakt zodat zij én de tekeningen zonder besmetting kon ontvangen, én meteen onthaalt werd van een hartelijke felicitatie. Tevens had zij een soort invitatie ontvangen in de vorm van een tekening, zodat ze wist dat wij haar rond 11 uur zouden toezingen. Je moet iemand van 91 natuurlijk niet zomaar overvallen, je weet niet wat dat voor gevolgen heeft. Of, als je het niet aankondigt en je begint te zingen, en ze hoort het niet, dan kan je wel 10x moeten gaan zingen. Bij Sint Maarten bellen de kinderen ook eerst aan, eerder gaan ze niet zingen. Voor het zelfde geld is er niemand thuis. Heel slim bedacht dus door de taskforce.

Dus prompt om 11 uur ging de deur open en stonde 91 jarige met roze badjas in de deuropening. Ze was er duidelijk op voorbereid. Met heuse begeleiding van mijn overbuurman die saxofoon blijkt te spelen, weer een mysterie opgelost, ik wist nooit waar dat geluid vandaan kwam, begonnen we Lang zal ze leven te zingen. Ik wilde al het tweede couplet inzetten en met mij meerdere, maar ik denk dat er geen noten waren voor het tweede couplet, de saxofoon zweeg. En wij dus ook. Even dachten we dat het alweer klaar was, maar de saxofoon begon Happy Birthday te spelen. Daar waren dus ook noten van. Wij dat dus ook zingen. Omdat ik, noch volgens mij anderen, haar naam kenden, zongen we maar twee keer  happy birthday op de plek waar je eigenlijk zingt  dear huhu’, want dat laatste klinkt natuurlijk helemaal niet. Ik was ondertussen nog aan het filmen, maar naderhand realiseerde ik me dat dit niet handig is. Want als je zingt terwijl je filmt overstem je alles wat de anderen zingen. En aangezien ik altijd vol enthousiasme meezing voerde ik de boventoon. Dat filmpje heb ik dus maar niet gedeeld.

Toen we  klaar waren wilden een aantal al weer weglopen, maar natuurlijk moest de 91 jarige nog wat zeggen. Het was wel duidelijk voor mij dat ze veel wilde zeggen, dat ze al een tijd niet echt meer met mensen gesproken had, maar veel kans kreeg ze niet. Sommigen liepen al echt weg, anderen half en een enkele luisterde maar neeg al zich om te draaien. Je moet een 91 jarige ook niet te lang in een badjas bij een open deur laten staan, ze kan nog kou vatten en alsnog ziek worden en dan is al die isolatie ook voor niets geweest. Maar ze was aangenaam verrast en vond het heel fijn dat we zo’n sociale buurgenoten waren, wat ik alleen maar kan beamen.

Toen ze weer naar binnen was gegaan, bleef ik ook nog staan praten, op gepaste afstand met een paar buurgenoten. Ik ben tenslotte ook een beetje in een bubbel gekomen, veel mensen spreek ik ook niet meer face to face. En ik hoorde dat er een heel leven buiten mij om is in die isolatie. Ouders zijn onderwijzers deze dagen, kinderen mogen niet spelen maar moeten hard thuis aan het werk, hebben huiswerk voor de hele week en de ouders moeten erop toezien dat dit gebeurt. Dat geeft natuurlijk ook allerlei spanningen. Vandaar dat de kinderen ’s middags even moeten luchten en flink rondrennen in de buurt. Het was fijn te horen hoe het bij anderen gaat, maar ook voelde ik me wel een beetje ‘jaloers’. Ik mis dat gezinsleven, ik heb niet die aanspraak. En hoewel sommige ouders misschien gek worden van de hele dag hun kinderen aan het werk houden, het is toch fijn om in elk geval niet gek van jezelf te worden. Dan kan je even je kinderen ontvluchten en ben je even weer blij met op jezelf zijn.

Hoe dan ook, het was voor mij ook een uitje, met die heerlijke zon op mijn gezicht, dus met de 91 jarige had ik weer een hoogtepuntje te beleven. Maar de dag had meer in petto. De zon scheen zo heerlijk dat ik ontdekte dat mijn bankje achter een waar paradijs was. In de luwte, uit de koude wind, begon ik steeds meer kleding uit te trekken, tot ik in mijn korte broek en blote barst de eerste lentezon op mijn lijf voelde. Al lezend, en wat etend, genoot ik en realiseerde ik me dat het pas zaterdag was! Ja, de dagen in het weekend dat ik niets doe zijn schaars, dus elke minuut telt. En die gaan een stuk langzamer ook zo, als je alleen maar zit te zitten en wat te lezen en te genieten van de zon.

Daarnaast zou ik naar mijn vader gaan, mijn isolatie is gelukkig relatief. Als je samen tot een kwetsbare groep hoort, kan je dus prima bij elkaar komen, want je zorgt toch al dat je niet besmet kan worden. En als je dat allebei doet kan je dus prima bij elkaar komen. Klinkt misschien heel logisch, of juist heel dom, maar we doen het er maar mee. Mijn vader wou niet bij mij komen omdat het te koud was, maar ja, ik wist toen nog niet dat ik in mijn blote barst in de zon zou komen te zitten. Bovendien, als mijn vader komt betrekt de lucht altijd direct… het één zal wel niet met het andere te maken hebben, maar soms moet je toch het zekere voor het onzekere nemen…

Het was ook lekker om weer even met de auto te gaan. Ook fijn voor de auto, even weer rijden. En de weg is zo heerlijk leeg! Geen slome mensen die 60 op een provinciale weg rijden. Ik neem me altijd voor om rustig ademend, afleiding zoekend door om me heen te kijken achter zo iemand te rijden, maar hoe harder ik dat probeer te doen, hoe meer ik me ga ergeren… en er dan dicht op rijden en met lichten flitsen… ja helemaal relaxt ben ik toch niet altijd in de auto… en soms lukt dat toch wel.

Anway, nu geen slome 60 rijders, gewoon cruise controle precies 80 rijden. En natuurlijk voor het eerst overal verplicht 100 op de snelweg overdag. Nu doe ik dat bijna altijd al, in cruise controle, dus voor mij is dit niet echt een overgang, maar het geeft toch ook weer wat meer rust om mij heen en ik hoef niet telkens, als ik dan toch moet inhalen, te letten op mensen die veel harder rijden.

En nu, na deze fijne zonnige zondag, met wellicht een kleurtje op mijn wangen, kan ik uitkijken naar deze zondag, die een zonnige dag belooft te worden. En misschien kom ik de ochtend ook weer uit mijn dromen bovendrijven. Ik heb er nu al zin in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s