Home » Uncategorized » Vrijdag 20 maart, 5e isolatiedag: hulp in de huishouding

Vrijdag 20 maart, 5e isolatiedag: hulp in de huishouding

Ik moet niet meer voor het slapen gaan zoveel gaan schrijven. Ik kon niet slapen omdat er allerlei verhalen in mijn hoofd zich vormen die erom schreeuwen om opgeschreven te worden. Maar als ik dat doe slaap ik helemaal niet meer. Ik vertrouw er maar op dat ze weer oppoppen als er de tijd voor is. Rustig ademen, aan anderen dingen denken en uiteindelijk proberen in het niets te kijken, in een zwart gat, het hoofd leegmaken, me overgeven aan mijn vermoeidheid, heeft me toch in een diepe slaap gebracht.

Eén ding realiseerde ik me wel. Het voelt heel raar om zoiets als dit te doen, elke dag iets te schrijven over mijn isolatie. Alsof mijn leven interessant genoeg is om daar elke dag iets over te vertellen. En daarnaast, wat ik doormaak is eigenlijk niet heel bijzonder spannend. Ik realiseer me dat ik eigenlijk in een soort wachtkamer zit, aan de zijlijn. Er zijn mensen die nu heel actief bezig zijn andermans leven te redden, met risico voor hun eigen gezondheid. Andere mensen zijn nu midden in een strijd om te overleven, het virus de baas te worden. En mogelijk het onderspit moeten delven. Ik heb geen idee wat er buiten mijn kleine toch nog steeds beschermde wereldje gebeurt. Ik hoor berichten, bijvoorbeeld van een collega, die in angst zit over de gezondheid van zijn oma. Ze is al 2 maanden ziek en gister zouden ze het onderzoek doen of zij ‘het’ heeft. Hij kon er niet van werken natuurlijk.

En ook mijn schoonnicht/stiefnicht of hoe noem je iemand die de dochter is van je ex zwager… zij zit in Nepal en omstreken en het is daar natuurlijk ook een drama. En daar ziek zijn worden is nog meer een drama. Dus haar familie is druk bezig ervoor te zorgen dat ze snel weer naar Nederland kan komen. En zo zijn er meer mensen die druk zijn en angstig en niet weten hoe ze in veiligheid moeten komen, terug in het toch relatief veilige Nederland, waar alles ondanks de chaos van nu, goede zorg is.

Eén ding betekent mijn situatie wel: ik moet zelf mijn huis weer schoonmaken… Ik heb een hulp elke 2 weken, en afgelopen maandag kwam ze ook weer niets vermoedend mijn huis in. Ik was aan de telefoon voor mijn werk en ging naar beneden. Ze had een soort sjaal voor haar mond, bij gebrek aan mondkapje vermoed ik. Ik weet niet wat ze verwachtte bij mij in huis aan te treffen, dat de virusjes rondvlogen of zo, maar ik weet wel dat ze zich rot schrok om het feit dat ik thuis was. Normaal ben ik natuurlijk op het werk, maar nu ik thuis moest werken werd ze ook met mij geconfronteerd.

Ik ging weer naar boven, ik kon mijn gesprek niet zomaar onderbreken, tot ik op mijn privé mobiel werd gebeld. Ik kon niet opnemen, maar werd daarna weer gebeld en zag dat zij het was. Ik ben dus naar beneden gegaan, ik dacht ‘ze zal me toch niet van beneden gebeld hebben’, maar nee, ze was al weer gevlogen. Gevlucht uit mijn huis, voor mij. Ik appte dat ik haar zo zou bellen. En ik belde haar. Ik kreeg haar zoon, zij is Chinese en spreekt niet heel goed Nederlands, wat soms wel lekker rustig is, maar ook niet heel makkelijk als ik echt een gesprek wilt voeren of vertellen wat ik graag gedaan zou willen hebben in het huis. We hadden het erover of ze anders op woensdag of vrijdag kon komen, dat ik dan het huis uit zou gaan… maar het was haar blijkbaar toch allemaal te riskant, ze zou over drie weken wel weer komen…

En zo zit ik dus nu met de situatie dat ik zelf moet gaan schoonmaken, bijv. stofzuigen… dat is natuurlijk het einde van de wereld niet, ik heb dat wel eerder gedaan, maar om nou te zeggen dat ik een echte poetsman ben… laat ik het zo zeggen, ik heb verre van smetvrees. Ik zou dit misschien niet moeten zeggen, gezien mijn ‘situatie’ als getransplanteerde, waarbij mijn huis misschien smetvrij zou moeten zijn… ik kan je vertellen dat ik niet altijd een hulp heb gehad en dat het huis het soms moest doen met wat het was… niet het meest schone huis. Maar ook niet smerig natuurlijk… En mijn moeder zei altijd: je bent alleen, dus hoe vies kan je huis nu worden. En dat geloof ik natuurlijk graag. Nu zit ik nog in de fase met bedenken wanneer ik dat dan zal gaan doen… dat schoonmaken.

Ondertussen is deze 5e dag ook al weer bijna voorbij. Ik heb geen bal gedaan, behalve veel achter de computer gezeten gek genoeg, iets dat ik normaal bijna niet doe en ook zowaar nog een flinke wandeling in de buurt weer gemaakt. Er woei een koude wind, maar het was lekker weer de frisse lucht te ruiken en in te ademen.

Vanavond nog weer even via Zoom kort gezongen met een paar koorleden en de dirigente via Zoom.  En ik hoorde dat een groepje van Biodanza in Doorn gaan proberen via Zoom te dansen met elkaar. Ik ben benieuwd hoe ze dat zal bevallen. Biodanza is vooral iets dat je samen doet… maar ja dat geldt voor zingen ook… elkaar zien zal al wel een goed gevoel geven, vermoed ik. En dat is al heel wat op dit moment.

Op t.v. zag ik even iemand die zei dat isolatie je ook ziek kan maken. Je hersenen worden op een rare manier door elkaar gehutseld, verbindingen veranderen en je kan depressief worden. Lekker is dat, als Corona je niet te pakken krijgt dan kan je nog in het gekkenhuis terecht komen…

Anyway, ik hoop straks nog even te gaan trainen weer. Het kost me telkens weer enorme overredingskracht om mezelf hiertoe aan te zetten, en als ik bezig ben ben ik weer blij dat ik het doe. En naderhand kan ik bijna niet meer op mijn benen staan, dus weet ik ook waar ik het voor gedaan heb.

Ondertussen merk ik dat ik van al dat computeren bijna weer RSI krijg… niet nog een bijverschijnsel van deze isolatie alsjeblieft!!! Dus de komende dagen op computerrantsoen. Hoe gaan we dit overleven!!!! En het is pas dag 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s