Home » Uncategorized » Bali

Bali

2010 Bali_DSC2161 Ik ben weer terug van Bali, een prachtig eiland met heel aardige mensen, bijzondere cultuur, lekker eten, en vooral lekker warm. De enige manier om daar ziek te worden (afgezien van verkeerd eten en het water) is van de airco. En laat ik daar nu ziek van geworden zijn. De vakantie was heerlijk, het was verrassend warm bij aankomst waardoor direct alle kleren aan mijn lijf vastplakten. Dat beloofde wat. De volgende dag, met andere kleren aan, was het al een stuk beter. En in een goed hotel als het Hyatt, direct aan het strand, is het helemaal niet verkeerd vertoeven, met een licht verkoelende zeewind.

Op straat kijk je je ogen uit als je in de auto van alle kanten door motoren, brommers, scooters wordt ingehaald, en bij het stoplicht een waar wespennest van dat soort voertuigjes staat te wachten om verder te snellen. De straten op Bali zijn van de scooters, en als auto moet je er behoedzaam tussendoor manoeuvreren. Hele gezinnen zitten op die scooters, tot wel vier, vijf mensen! Moeders met baby in een band om zich heen, of zelfs pa die met één hand een kind vasthoudt en met het andere de rest van de familie verplaatst. Dat het allemaal goed gaat…

2010 Bali_DSC2712 Balinese zijn zeer gelovig. Elk huis heeft zijn eigen tempeltje, en het onderscheid tussen tempels en huizen is soms al even onherkenbaar, aangezien beiden dezelfde stijl hanteren. De tempels zijn niet echt kleurig waardoor ze soms al helemaal niet goed herkenbaar zijn. Met enkele dagtripjes valt het eiland goed te bezoeken vanuit één punt, al kan het de moeite waard zijn een paar daagjes in het noorden te logeren. Wel regent het heel vaak in het Noorden, daar is het ook een stuk kouder, 15 graden, vergelijkbaar met Nederland, vanwege de vulkanen die daar zijn. En de rijst'trappen', die dus regelmatig natgeregend worden. Of het lukt foto's te maken hangt er dus erg vanaf. Ik was iets minder gelukkig op mijn dagtripje.

Het was een paradijs voor mij als het om het eten ging. Altijd kan je er rijst eten. Typisch Balinees eten krijgen valt nog tegen, omdat bijna elk restaurant wel pizza, spaghetti, of andere Westerse troep voorschotelt, maar als je kinderen bij je hebt is dat wel weer makkelijk. Maar Balinese gerechten dus vreemd genoeg minder. Of je moet elke dag Nasi Goreng willen eten…. in verschillende vormen en maten. Dat is ook niet je van het.

Voor uitstapjes kan je het beste een taxi nemen, of, gewoon elke auto die naar je toetert. Want het lijkt erop dat elke Balinees met een auto tegenwoordig ook al chauffeur en toeroperator is. Ik zeg 'lijkt', want in de praktijk blijkt dit nog aardig strak georganiseerd te zijn als het gaat om autootjes die je oppikken voor het hotel: veelal zijn ze verbonden aan een organisatie en hebben ze zelfs organisatiekleding aan. Aan de anderen toeters hebben we ons maar niet gewaagd. En je kunt goed afspraken maken over dagtripjes, met 350.000 roepia voor een halve dag, en 500.000 roepia voor een hele dag ben je nog aan de hoge kant ook met de prijs (resp. 35 en 50 euro), wat op zich aanzienlijk minder is dan de echte toeroperators vragen.

Al met al heb ik genoten van lekker zonnen, zwemmen, eten, drinken, uitstapjes, en was alleen mijn terugreis een rampje omdat ik met verkoudheid moest vliegen en thuis maar aan de antibiotica ben gegaan omdat mijn verkoudheid overgegaan lijkt te zijn in een holteontsteking. Nu maar hopen dat dit snel weer voorbij is. Ondertussen staan mijn foto's (een keuze uit 2000 foto's) op http://picasaweb.google.nl/stoel66/2010Bali#

One thought on “Bali

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s