Home » Uncategorized » Het Bureau

Het Bureau

Onlangs heb ik het boek Het Bureau 1 van J. Voskuil uitgelezen, een hylarisch boek over het Meertens instituut dat onderzoek doet naar onder andere cultuurverschijnselen. Het boek beschrijft op zeer humoristische wijze de omgang tussen mensen in dit kantoor, maar het had net zo goed op mijn werk kunnen plaatsvinden.

Op een kantoor worden mensen bij elkaar gestopt die gezamenlijk iets komen doen, maar persoonlijk soms helemaal niets met elkaar hebben of kunnen hebben. De communicatie, het ontbreken van communicatie, de houding, het over elkaar praten, de houdingen, het is de maatschappij in het klein, met kleinzieligheid, burgerlijkheid, respect, humor, alles wat je maar kunt bedenken, het speelt er zich af.

En omdat zo’n groot deel van de tijd van een mensenleven op het werk plaatsvindt, is het onontbeerlijk dat je dit meeneemt naar je priveleven, je ‘thuis’. Ook daar gaat de ‘show’ gewoon door, omdat ook daar mensen zitten met houdinkjes, met gewoontes, met meningen, dezelfde grootmoedigheid en burgerlijkheid, kleinzieligheid, aandachtvragerij, maar ook de mooie dingen, vriendschap, eerlijkheid, openheid…

Het boek heeft me enorm doen genieten, dus ben met Het Bureau 2 begonnen. De boeken zijn al oud, waren zeer populair toen ze uitkwamen, vergelijkbaar met de rage rond de Harry Potterboeken. En toch zal het heel persoonlijk zijn of anderen dezelfde humor zullen vinden in het boek als ik. Het kan ook als heel langdradig gezien worden, aangezien er feitelijk niet heel veel gebeurt.

En als je het kantoorleven niet kent, zoals ik het ook meemaak, tja, dan kan het wel eens heel anders beleeft worden. Maar ja, dat is het fijne van lezen: het is een persoonlijke beleving, je vind het leuk of niet;… En ik vind het prachtig. Dus een aanrader wat mij betreft. Ik ga vrolijk verder want het gaat tot 7 delen en ze hebben elk zo’n 600 pagina’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s