Home » Uncategorized » Teyler museum Haarlem

Teyler museum Haarlem

TeylermuseumhaarlemZondag heb ik het Teyler museum in Haarlem bezocht. Het museum is prachtig gelegen, en het pand is zelf ook nog ongelooflijk monumentaal ook, een museum op zich, want het is het oudste museum van Nederland. En dat zie je al direct als je ervoor staat, maar helemaal als je binnen komt. De prachtige sfeer, met bijzondere plafonds… alles ziet er oud uit, echt prachtig. De omgeving van het museum is ook prachtig, gelegen aan de Singel en prachtige pandjes om naar te kijken.

Het museum is zeer gevarieerd: je vindt er veel wetenschappelijke instrumenten, fossielen, skeletten van prehistorische dieren, prachtige kristallen waaronder ook een mooie rode jaspis die ik bij me draag, maar ook schilderijen. In de moderne aanbouw waren de werken van Anton Mauve en zijn leerling Vincent van Gogh te zien. Anton Mauve is vooral bekend geworden om zijn schapen en koeienschilderijen, en ze hebben inderdaad een aparte sfeer. Bijzonder is dat Vincent van Gogh ook die stijl heeft overgenomen en vervolgens deze schilderijen overgeschilderd heeft, zoals eentje met twee mud aardappelen, een donker schilderij met dus een heel andere sfeer. Maar ook andere schilderijen waren tentoongesteld, met daartussen ook een paar juweeltjes. Deze schilderijen waren allen uit de romantiek en dat was aardig te merken, zelfs voor een leek als ik.

We gingen wat snel door het museum heen, een volgende keer neem ik graag de audiotoer om wat uitleg te krijgen. Maar mijn gezelschap had het niet zo op schilderijen… tja, dat moet je respecteren nietwaar. Bovendien werden we opgejaagd door de ‘zwaan kleef aan’ rondleiding die ze deze zondag om 14.00 uur gaven, gesponsord door de Rembrandstichting als ik me niet vergis. De gids was zeer aanwezig dus het vluchten geblazen. En er was gewoon te veel om uit te leggen. Het is echt een kijkmuseum. Maar zeer de moeite waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s