Home » Uncategorized » Benefietvoorstelling 'Genesis'

Benefietvoorstelling 'Genesis'

Donderdagavond was de benefietvoorstelling Genesis, door onder andere Erik van Deuren georganiseerd en begeleid en uitgevoerd door Rajakymoes, een groot orkest met jonge muzikanten. De avond, die geheel belangeloos is georganiseerd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar Cystic Fibrosis, vond plaats in het Zaantheater in Zaandam. De zaal zat bomvol en het podium werd bijna geheel ingenomen door het orkest. Met introductie van Jacqueline werd het feest geopend.

De eerste helft begon met een film over het ontstaan van het heelal, en de mens, met zijn landing op de maan. De film werd met muziek en stem begeleid, een mooi geheel, maar met zoveel indrukken dat me het nodige ontging. Maar de film en de muziek waren een prachtig geheel.

Vervolgens trad Ad Visser op met een collega, beiden spelend op een gitaar, met het lied ‘Café ik’. Het lied duurde volgens mij 20 minuten, misschien wel 30… zo voelde het in elk geval. Maar zijn stem klonk als een klok! Het refrein was een waar rustpunt in de muziek, de melodie was zodanig dat je er wel een dag naar kon luisteren, en de woorden… prachtig, maar na 20-30 minuten luisteren (was het echt zo lang?) raakt mijn concentratievermogen toch echt weg. En gek genoeg had ik eigenlijk niet door dat ik naar Ad Visser zat te luisteren. Ik dacht dat ie met een lichtshow zou komen. Ik wist niet eens dat ie zo kon zingen. Ik was oprecht verbaast! Maar wel prettig dus.

In de pauze beleefde ik een ware reünie! Oudgediende CF-ers, en een goede vriendin die ik al weer jaren niet gezien had stond ineens voor mijn neus, geweldig! En nog nostalgie in de tweede helft toen drie personen, Martijn, Maarten en Arian, hun persoonlijke en gevoelige verhaal met C.F. vertelden, gevolgd door prachtige moderne muziek van het orkest. De verhalen, zo herkenbaar en ook zo verschillend ook. Een vader van twee kinderen die eerst niet weet hoe blij hij is, en vervolgens moet horen dat zijn kinderen niet ouder dan 30 zullen worden. Maarten, die zijn longen schoonrende in marathons, maar uiteindelijk toch ook het onderspit moet delven, omdat c.f. niet af te troeven valt. En Arian, die verbaast blijft over het leven, het geluk in een engeltje en een bengeltje gevonden heeft… en dan het mooie slotwoord, de c.f.er die vergeleken wordt met een dagvlinder, die op zijn eigen manier en zijn haastige tempo net zoveel uit het leven probeert te persen als een gezond mens, alleen in een kortere levenstijd. De dagvlieg die geen tijd heeft voor rust, maar door blijft vliegen om alles mee te maken, geen idee hebbende  hoe lang zijn dag zal duren.

Het was een bijzonder inspirerende avond, met een aantal c.f.-ers, maar vooral niet-c.f.-ers, die hopelijk de boodschap van ‘ the clock is ticking’  ter harte hebben genomen en zich mogelijk als donor hebben aangemeld, voor zover dat niet al het geval was. En hopelijk medestander van het actieve donorschap. En een stuk bewustwording bij alle aanwezigen. En ik, ik zat mijn eigen leven ook een beetje te overpeinzen, hoe zou ik dat samenvatten. Je kunt er met grote mijlslaarzen doorheen vliegen, de grote lijn volgen, maar je zult altijd de bijzondere momenten daarmee overslaan. Een zwaar leven, maar ook een mooi leven. En mogelijk ben je je inderdaad bewuster van het leven als je de vrees en verwachting hebt dat deze kort zal kunnen zijn. Ik een dagvlieg? Zeker, elke minuut telt, en het is de kunst vrij en ongedwongen te genieten van elke minuut die ik krijg. Alleen dat ongedwongen wil nog niet altijd lukken…

One thought on “Benefietvoorstelling 'Genesis'

  1. Mooi verteld! Ik vond het ook een heel mooie voorstelling, met name het 2e deel. En inderdaad een kleine reunie, dat was misschien nog wel het leukste;-)

    Groetjes Marcia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s