Home » Uncategorized » Ché part One

Ché part One

De film Ché part one is het verhaal van Che Guevara die als lid van de revolutie Fidel Castro aan de macht hielp. In het eerste deel zie je vooral hoe hij in het begin start met het verzamelen van een groep mensen, 84, om Batista van de troon af te stoten. De wisselende beelden van hoe hij in New York de Verenigde Naties toespreekt en beelden van de guerrilla-aanvallen vanuit de bossen geven de film een goede balans, waardoor zijn rol in de revolutie duidelijk wordt. De stukken over het toespreken van de VN zijn lastig te volgen, deels door de zwart/wit weergave en de witte teksten, deels door de diep inhoudelijke zaken die in een rap tempo langskomen. Het is wel een film waar je goed geconcentreerd moet blijven. Ook als je de mannen in de bossen ziet vechten, ‘allemaal mannen met baarden’ even gechargeerd gezegd.

Gelukkig is Benicio Del Toro goed herkenbaar met zijn sterke uitstraling, maar ook goede acteerwerk. Vooraf werd in de voorvertelling, zoals gebruikelijk in LHC, gezegd dat de film in Cuba ook goed is gevallen. Het enige dat gezegd werd was dat het wat neutraal verteld werd… Maar het is een Amerikaanse film, met een Amerikaanse acteur… voor mij was de boodschap wel duidelijk. Wel apart is dat Ché last had van astma-aanvallen, zo erg dat ik het er zelf benauwd van kreeg, maar dat hij wel bijna het merendeel van de tijd met een aangestoken sigaar in zijn mond liep. Ik weet niet of dit bedoeld was om hem herkenbaar te houden, maar volgens mij is het niet echt bevorderlijk voor astma in elk geval. Zeker als je al hoestend en proestend je mannen moet toespreken.

Ook de prachtige Catalina Sandino Moreno, die de rol van Aleida speelt, was een lust voor het oog. Bekend als ze is geworden van Maria Full of Grace, waarin ze een drugssmokkelaarster speelt, en van "Paris je t’aime". Deel 2 doet ze blijkbaar ook weer in mee, maar of ik de kans krijg die te zien is even de vraag aangezien die aanzienlijk minder populair is en al verbannen naar de middagvoorstelling. De film stopt als Ché opmarst naar Havanna, het laatste bolwerk dat verslagen moet worden.

Alles met elkaar een interessante film, die soms wat lastig te volgen is, maar wel in de prachtige Spaanse taal is gefilmd, die ook aardig lang duurt zonder pauze, maar die me nog steeds voldoende de moeite waard is om ook het tweede deel te willen gaan zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s